perjantai 18. lokakuuta 2013

Astma kuriin kasviksilla?


Pomppasipa vastaan kiintoisa teos, joka kannustaa elämäntapamuutoksiin astman hoidossa. Asia kiinnostaa minua kovasti, koska itsellänikin on diagnosoitu astma, ja oireet ovat vähentyneet huomattavasti vegaaniksi ryhtymisen jälkeen. Asthma-free naturally –niminen teos esittelee venäläisen tutkijan Konstantin Buteykon tutkimustuloksia ja hoitomenetelmiä. Yleistajuinen teos rohkaisee lukijaa soveltamaan itsenäisesti oppimaansa. Kirjoittaja on irlantilainen Patrick McKeown, nykyinen astmaterapeutti ja entinen astmaatikko. Hän on elävä esimerkki yhdessä tuhansien muiden kanssa siitä, että astman oireista voi päästä jopa kokonaan eroon, jolloin lääkitystä ei tarvita juuri lainkaan. 

Buteyko –metodina tunnettu lähestymistapa ottaa tarkasteluun kolme asiaa: hengityksen, liikunnan ja ruokavalion. Buteykon hengitykseen liittyvät väittämät ja tutkimustulokset olivat minulle jotain täysin uutta – länsimaissa tuntematonta? – ja päätin alkaa välittömästi kokeilla hänen hengitysharjoituksiaan. Buteykon mukaan astmaatikkojen tapa hengittää poikkeaa olennaisesti terveistä, mikä johtaa puutteelliseen aineenvaihduntaan. Tämä on astman SYY, ei pelkästään oire. Äärimmäisen mielenkiintoiseen hengitysasiaan palaan seuraavassa blogissani, kun olen ensin soveltanut hänen menetelmäänsä itseeni useita viikkoja. Olen huomannut muutoksia jo parissa päivässä :)

Mutta tässä postauksessa vähän ravitsemuksesta, jonka tiedetään vaikuttavan astmaan sekä hyvässä että pahassa. Ne jotka jo tietävät kasvisruoan edullisista vaikutuksista, eivät ylläty Buteykon tutkimustuloksista. Kasvispainotteinen ruokavalio alentaa elimistön tulehdustasoja ja siten astmaan liittyvää tulehdusta keuhkoissa. Eläinkunnan tuotteet taas lisäävät elimistön happamuutta ja tulehdusherkkyyttä altistaen sekä infektioille että kroonisille sairauksille. Alkoholi, sokeri ja nopeat hiilihydraatit tulee karsia vähiin, samoin piristeet kuten kahvi. Sama koskee pitkälle jalostettuja, ravintoköyhiä aineita kuten valkoinen vehnäjauho. Hauska anekdootti on tutkimustulos, jonka mukaan ötökät eivät viihtyneet vehnäjauhon joukossa, vaan hakeutuivat aina täysjyväjauhon sekaan. Miksi valkoinen jauho olisi ihmisille kelpaavaa, kun se ei kelpaa syöpäläisillekään?

Buteykon mukaan on useita syitä vähentää eläinproteiinin osuutta ruoassa, vaikka hänen mukaansa onkin henkilöitä joille lihaton ruokavalio ei sovi. Varsinkin maito on astmaatikolle myrkkyä, sillä se lisää limaneritystä. Tulehduskierteestä kärsivien lasten ja astmaatikkojen kannattaisi ehdottomasti poistaa maitotuotteet ruokalistaltaan.

Haitallisin herkku astmaatikolle on Buteykon mukaan suklaa, koska sen vaikutus limaneritykseen on dramaattinen!

Vaikka ruokavaliosuosituksissa ei yleensä pitäisi tuomita tai ylistää yksittäisiä elintarvikkeita, niin astman kohdalla joidenkin aineiden välttäminen on tarpeen. Vaikka ei olisikaan millekään tutkitusti allerginen, niin voi silti omata yliherkkyyttä. Tuloksena voi olla enemmän astmaoireita. Listalla on yleisiä allergisoivia ruokia, kuten maito, pähkinät, kala, äyriäiset, soija, vehnä, sitrushedelmät, mansikka ja vadelma. Voi olla hyödyllistä kokeilla näiden välttämistä parin viikon ajan, jos jokin epäilyttää. Reaktioita voivat myös aiheuttaa lisäaineet. Astmaatikon kannattaisi siis suosia mahdollisimman luomua ruokaa.

Mitä elintarvikkeita kannattaa popsia ja miksi? Buteykon neuvot ovat linjassa suositusten kanssa, jotka koskevat tasapainoista vegaaniruokavaliota. Astmaa lievittävistä elintarvikkeista hän mainitsee mausteet kuten curryn, inkiväärin, valkosipulin ja sipulin. Merisuola avaa röörejä sisäisesti nautittuna ja hengitettynä. Sekin miten paljon syö ja missä rytmissä, on Buteykon mukaan tärkeää. Terveystietoinen osaa tässä varmasti soveltaa tavallisia ruokarytmisuosituksia.

Vitamiinien ja hivenaineiden saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, koska astma aiheuttaa elimistölle kroonista stressiä. Paljon tutkimustuloksia on magnesiumin hyödyllisistä vaikutuksista. Magnesium rentouttaa lihaksia ja samalla myös keuhkoputkien lihaksia. Magnesiumia käytetään myös astmakohtausten hoidossa.

B5-vitamiini on myös tärkeä astmaatikoille. Se suojaa hengitysteiden tulehduksilta ja lisää luonnollista adrenaliinin ja kortisonin tuotantoa. Samalla B5 lievittää antibioottien sivuvaikutuksia.
Kaikille tuttu tulehdusta estävä ruoka-aine ovat Omega-3-rasvahapot. Ne vaikuttavat kuin kortisoni, mutta ilman haittavaikutuksia! Eniten hyötyjä on todettu pitkäaikaisessa Omega-3-tuotteiden käytössä. Minimi kuuriluontoisessa käytössä on kymmenen viikkoa.

Hyvä nesteytys on astmaatikolle elintärkeää. Tiheä ja voimakas hengittäminen haihduttaa paljon vettä, joten sitä on myös juotava runsaasti. Elimistön kuivuminen nostaa histamiinitasoja ja aiheuttaa hengitystiehyiden turpoamista. Kuivumista aiheuttaa myös kahvin ja alkoholin käyttö. Niiden vastapainoksi tulisi juoda vastaava määrä vettä. Parhaan nesteytyksen takaa vesipitoinen ruokavalio, kuten runsas kasvisten syönti. Kasviksethan ovat suurimmaksi osaksi vettä.

Tämän kaiken jälkeen painotan, että ruokavalio on vain pieni osa Buteykon kehittämää astmakuntoutusta. Kaikista tärkein ja ratkaisevin on tapa, jolla hengittää. Näitä asioita hengityksestä et luultavasti tiedä! Jos uteliaisuutesi tai epäluulosi heräsi, klikkaa alla olevia linkkejä tai odota seuraavaa blogiani.

Buteyko-metodista suomeksi:

Ravitsemuksesta astman hoidossa:

Artikkeli Konstantin Buteykosta:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti