Lähetin sanomalehti Kalevaan mielipidekirjoituksen kesäkuum loppupuolella. Koska tekstiä ei ole tähän mennessä näkynyt lehdessä, julkaisenpa sen tässä! Kirjoitelkaa ihmiset sitkeästi vapaaseen sanaan kasvisruoan puolesta, vaikka tuloksia ei heti näkyisikään!
Onko ruokavalio vain makuasia?
Oulun kaupunginvaltuutettu Ari Matila (vihr.) jätti 17.6.2013
aloitteen, jonka mukaan valtuustossa pitäisi tarjota vain kasvisruokaa. Asian
uutisointi Kalevassa herätti kiivaan yleisökeskustelun vyöryn. Päällimmäisenä
oli pilkallisuus ja loukkaantuminen. Vain harva kasvisruoan vastustajista
esitti faktaa tuekseen. Kommentit heijastavat yleistä suhtautumista: kaksi
kolmasosaa suomalaisista ei näe minkäänlaista syytä kasvissyönnin suosimiseen.
Ruokaan halutaan suhtautua tunteella. Syöminen halutaan
pitää makuasiana, josta keskusteleminen loukkaa yksilön oikeuksia. Kuitenkin
ruokavalion terveydelliset ja ympäristövaikutukset ovat kiistattomat. Suomessa hiljattain
vieraillut maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Margaret Chan piti
ylensyöntiä kasvavana vitsauksena. WHO:n raporttien mukaan ylensyönti
kuormittaa terveydenhuoltoa jo kehitysmaissakin, missä valtaosa väestöstä näkee
nälkää.
Chanin mukaan epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta
pitäisi ohjata samantapaisin keinoin kuin tupakointia. On maita, joissa 15%
terveydenhuollon resursseista menee aikuisiän diabeteksen hoitoon. Ylipainon
lisäksi taustalla on ravintoköyhä, pitkälle jalostettu ruoka. Margaret Chanin
mukaan yhä useampi meistä on ylensyönyt mutta aliravittu.
Eläintuotanto nielee vettä ja energiaa moninkertaisesti verrattuna
siihen, että samat ravintoaineet saataisiin kasviksista. Tukholman
kansainvälisen vesi-instituutin tutkijat varoittavat, että eläintuotanto on
viimeistään 40 vuoden kuluttua hylättävä, mikäli aiomme ruokkia maapallon
väestön. Toivottavasti järki voittaa makuasiat jo aiemmin. Eläinkunnan
tuotteissa ei ole mitään, mitä ei saisi tasapainoisesta kasvisruoasta, paitsi B12
-vitamiini. Eläinkunnan tuotteita karttavat adventistit kuuluvat maailman pitkäikäisimpään
ja terveimpään väestöön. Vegaaniruoka vähentää elimistön happamuutta ja muuttaa
suoliston bakteerikantaa terveyttä suosivaksi.
Entäpä makuasiat? Jokainen voi testata makunystyröitään
vaikkapa herkuttelemalla Oulun ainoassa kasvisravintolassa. Etran kehittämä
Nutriflow-ohjelmisto on takeena siitä, että kukin ateria sisältää kaiken tarvittavan
– ilman turhia kaloreita. Ravintotiheää ruokaa tarjoava ruokapaikka on
ainutlaatuinen koko maailmassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti