sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Mielipidekirjoitus: Onko ruokavalio vain makuasia?


Lähetin sanomalehti Kalevaan mielipidekirjoituksen kesäkuum loppupuolella. Koska tekstiä ei ole tähän mennessä näkynyt lehdessä, julkaisenpa sen tässä! Kirjoitelkaa ihmiset sitkeästi vapaaseen sanaan kasvisruoan puolesta, vaikka tuloksia ei heti näkyisikään!

Onko ruokavalio vain makuasia?

Oulun kaupunginvaltuutettu Ari Matila (vihr.) jätti 17.6.2013 aloitteen, jonka mukaan valtuustossa pitäisi tarjota vain kasvisruokaa. Asian uutisointi Kalevassa herätti kiivaan yleisökeskustelun vyöryn. Päällimmäisenä oli pilkallisuus ja loukkaantuminen. Vain harva kasvisruoan vastustajista esitti faktaa tuekseen. Kommentit heijastavat yleistä suhtautumista: kaksi kolmasosaa suomalaisista ei näe minkäänlaista syytä kasvissyönnin suosimiseen.

Ruokaan halutaan suhtautua tunteella. Syöminen halutaan pitää makuasiana, josta keskusteleminen loukkaa yksilön oikeuksia. Kuitenkin ruokavalion terveydelliset ja ympäristövaikutukset ovat kiistattomat. Suomessa hiljattain vieraillut maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Margaret Chan piti ylensyöntiä kasvavana vitsauksena. WHO:n raporttien mukaan ylensyönti kuormittaa terveydenhuoltoa jo kehitysmaissakin, missä valtaosa väestöstä näkee nälkää.

Chanin mukaan epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta pitäisi ohjata samantapaisin keinoin kuin tupakointia. On maita, joissa 15% terveydenhuollon resursseista menee aikuisiän diabeteksen hoitoon. Ylipainon lisäksi taustalla on ravintoköyhä, pitkälle jalostettu ruoka. Margaret Chanin mukaan yhä useampi meistä on ylensyönyt mutta aliravittu.

Eläintuotanto nielee vettä ja energiaa moninkertaisesti verrattuna siihen, että samat ravintoaineet saataisiin kasviksista. Tukholman kansainvälisen vesi-instituutin tutkijat varoittavat, että eläintuotanto on viimeistään 40 vuoden kuluttua hylättävä, mikäli aiomme ruokkia maapallon väestön. Toivottavasti järki voittaa makuasiat jo aiemmin. Eläinkunnan tuotteissa ei ole mitään, mitä ei saisi tasapainoisesta kasvisruoasta, paitsi B12 -vitamiini. Eläinkunnan tuotteita karttavat adventistit kuuluvat maailman pitkäikäisimpään ja terveimpään väestöön. Vegaaniruoka vähentää elimistön happamuutta ja muuttaa suoliston bakteerikantaa terveyttä suosivaksi.

Entäpä makuasiat? Jokainen voi testata makunystyröitään vaikkapa herkuttelemalla Oulun ainoassa kasvisravintolassa. Etran kehittämä Nutriflow-ohjelmisto on takeena siitä, että kukin ateria sisältää kaiken tarvittavan – ilman turhia kaloreita. Ravintotiheää ruokaa tarjoava ruokapaikka on ainutlaatuinen koko maailmassa.

Kun Etran asiakkailta on kysytty perusteita vegaaniruokaan, etusijalla ovat terveys- ja makuasiat. Jos hyvä omatunto kiinnostaa, kasviksia voi suosia myös eettisillä perusteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti