keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kasvisruoka vastaan ravintotiheä vegaaniruoka


Jos alkaa kasvissyöjäksi, onko väliä millaista kasvisruokaa syö? Olen testannut asiaa vajaan vuoden, ja tulos on selvä, muttei imarteleva.

Aiemmin olin kasvispainotteinen sekasyöjä, eli söin maitoa, munaa ja jonkin verran lihaa. Elokuussa 2012 ryhdyin kasvisruokala Etran blogistiksi. Siitä eteenpäin noin nelisen kuukautta söin ravintotiheän aterian ainakin kerran päivässä. Noudatin vegaaniruokavaliota, eli jätin eläinkunnan tuotteet pois. Minulle tehtiin kehon koostumuksen mittaus alussa ja noin kuukauden kuluttua, ja vaikutus oli huomattava: nesteytys oli parempi, rasvan osuus pienempi ja lihasmassa suurempi. Impedanssi eli sähkövirralla mitattu vastus tuotti paremman tuloksen kuin aiemmin, vaikka se oli vieläkin kaukana ihanteellisesta. Paino ei ollut pudonnut.

Tämän lentävän lähdön jälkeen en itseäni mittauttanut, mutta koin itseni terveemmäksi ja tehokkaammaksi kuin aikaisemmin. Kaikista elämänlaatua haittavista oireista en päässyt eroon. Keskellä päivää iskevä väsymys vaivasi usein ja syy oli jokin muu kuin verensokerin heilahtelu. Pakkaskelien tultua astma alkoi haitata pyöräilyä ja Etralla lounastamista. Päätin pitää taukoa blogin pitämisessä. Vaihdoin opiskelupaikan kasvisruokaan, joka on lakto-ovo-vegetaarista ja huonoimmillaan pelkkää riisimössöä. Kotona söin yleensä vegaaniruokaa. Uutenavuotena lankesin herkkujen mässäilyyn ja ruokavalio repsahti siitä lähtien. Makeaa tuli pisteltyä selvästi enemmän kuin syyskaudella. Ehkä ravintoköyhempi lounas johti siihen, että päivällisellä söin yli tarpeen ja makeaa teki mieli.

Mitkä olivat fyysiset ja psyykkiset terveysvaikutukset? Jokatalvinen kaamosmasennus on minulle tosiasia, ja se varmasti vaivaa ruokavaliosta riippumatta. Talviväsymystä aiheuttaa sekin, että ulkoliikunta jää vähäiseksi astman takia. Tautien vastustuskyky oli kasvissyöjänä kuitenkin parempi kuin ennen. Sairastin pari flunssaa, mutta ne menivät nopeammin ohi. Hengitystietulehdukset eivät jääneet viikkokausiksi kytemään. Paremman vastustuskyvyn panen ehdottomasti kasvisruoan piikkiin. Kasvisruokahan madaltaa elimistön happamuustasoa ja vähentää infektioherkkyyttä.

Yritin pitää huolta ruokavalioni sisällöstä. Helmikuussa pidin ruokapäiväkirjaa ja ravintosisällöt laskettiin Nutri-Flowlla. Puutteita oli jonkin verran. Ajattelin, että näillä pärjätään. Energiatasoni kohentamiseksi aloitin Eila Maunun suositteleman ”hormonijumpan” – viisi yksinkertaista voimisteluliikettä, jotka tunnetaan myös tiibetiläisen aamuvoimistelun nimellä. Lihaskunto koheni, mutta virkistymisen tunne jäi hetkittäiseksi.

Merkittävimmän avun sain kun tutustuin Alexander-tekniikkaan. Kyseessä on menetelmä, jonka avulla opetellaan käyttämään kehoa tasapainoisemmin ja vapaudutaan ylimääräisistä lihasjännityksistä. Lähes jokainen aikuinen kantaa kehossaan tavaksi tulleita kroonisia jännityksiä, jotka ilmenevät huonona ryhtinä, kipuina, kolotuksina ja yleisenä uupumuksena. 

Itse opin päästämään irti kroonisista kaulan, kylkien ja vatsalihasten jännityksistä ja opin käyttämään hengittäessä koko keuhkojen kapasiteettia. Ensimmäistä kertaa vuosiin tunsin, että sain riittävästi happea! Oli kuin rautavyö olisi hävinnyt kylkieni ympäriltä! Ymmärsin eläneeni vuosikaudet huonolla hapetuksella - eipä ihme että väsytti. Ihmettelen, että edes laulunopettajani eivät olleet kiinnittäneet asiaan huomiota. 

Tunsin oloni niin hyväksi, että saatoin vähentää kroonisen sairauden lääkitystä. Sen myötä pääsin eroon keskellä päivää iskevistä väsymyskohtauksista. Lääkkeethän aina kuormittavat maksaa ja munuaisia ja aiheuttavat sivuoireenaan väsymystä. Astmalääkkeitäkään en juuri tarvinnut. Siitepölykausi meni ohi lähes oireettomasti, mitä ei ollut tapahtunut vuosiin.

Kesäkuun tullen tunsin itseni varsin hyvävointiseksi. Sitten Eila pyysi minua jälleen jatkamaan blogin pitoa. Mikäs siinä, kun palkkana on Etran erinomainen ruoka! Kehon koostumus oli tietenkin syytä mitata. Siinäpä odottikin yllätys.

Yllätys ei ollut se, että paino oli noussut. Tässä iässä jokainen suklaapala näkyy vyötäröllä. Yllätys oli se, että kehon koostumus oli kaikenkaikkiaan huonompi kuin vuosi sitten, jolloin aloitin! Sain niellä ylpeyteni ja todeta, ettei itsetehty kasvisruoka ja koulun tarjoama muna-maito-hiilihydraattimössö olleet pitäneet kehoani kuosissa. Kehno kasvisruoka oli jättänyt kehoni jopa huonompaan jamaan kuin aikaisempi sekaruoka! Parempi vastustuskyky on kuitenkin fakta, joka ei näy kehon koostumuksen mittauksessa. Eläinkunnan tuotteiden hylkääminen on joka tapauksessa kannattanut.

Mitä tästä pitäisi tuumata? Ainakin sen, ettei kasvisruoalla automaattisesti hoikistu. Päinvastoin, kehno kasvisruoka sisältää paljon tyhjiä kaloreita. (Jos jää koukkuun sellaisiin vegaaniherkkuihin kuin pähkinävoi, niin varmasti lihoo!) Proteiinien saantiin pitää myös kiinnittää huomiota. Lihasmassa hiipuu, jos proteiinia puuttuu. Lisäksi kokeilusta voidaan päätellä, ettei ruokavalio ratkaise kaikkia terveysongelmiamme. Ei ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Kehoamme kuormittavat paljon muutkin asiat kuin huono ravinto. Kehoa pitää opetella käyttämään oikein samalla, kun etsii sille oikeaa polttoainetta.

Katsotaanpa siis mitä tapahtuu, kun ravintotiheä dieettini etenee! Kuinka pian kehon koostumus paranee, kun syön Etrassa joka päivä lounaan tai päivällisen, tai kotona Etran pakasteaterian? Nyt kun kokeilua on takana kaksi viikkoa, on makean himo jo heikentynyt. Huonoa ravitsemustilaa ei enää tarvitse kompensoida napostelulla.

Pysytään linjoilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti