Hohoi Oulun kasvissyöjät – Kuusamo kirii!
Vuodenvaihteessa 2013 Koillismaa sai
ensimmäisen kasvisravintolansa, kun Kuusamossa avasi ovensa kasvisravintola
Karpalo. Kaupungin pääväylällä sijaitseva 58- paikkainen ruokala on ollut
todellinen menestys. Karpalo on avoinna arkisin klo 10.30 – 15.
Viikko sitten tapasin yllättäen Karpalon
puuhamiehen Paavo Hautalan, ja hän kertoi innoissaan että ruokaa tarjoiltiin
eräänä päivänä jopa 50 henkilölle! Normaalinakin päivänä Karpalossa lounastaa
30 ihmistä. Hienoja asiakasmääriä Kuusamon kokoisessa pikkukaupungissa!
Vertailun vuoksi Oulun Etrassa päivittäinen asiakasmäärä on noin 50 henkeä.
Tässäpä olisi Oulun kasvissyöjillä kirimistä, että he kansoittaisivat Etran
pää- ja haarakonttorin samalla volyymilla kuin kuusamolaiset! Tosin on
huomattava, että Kuusamossa käy yli miljoona matkailijaa vuodessa, ja osa
Karpalon asiakkaista on turisteja.
Mistä kumpusi idea kasvisravintolan
perustamisesta Kuusamon kaltaiseen poronpurijoiden päämajaan? Idea nousi
samasta lähteestä kuin kasvisruokala Etrankin perustaminen. Taustalla on Suomen
adventtikirkon kansanterveys- ja raittiusjärjestö ETRA-liitto (ElämänTavat
RAittiiksi) Adventistit suosivat kasvisruokaa ja ylläpitävät kasvisravintoloita
ympäri maailmaa. Jo 1800-luvulla adventtiliikkeen perustajiin kuulunut Ellen G.
White ymmärsi terveellisen ravitsemuksen merkityksen ja kannusti perustamaan
kasvisravintoloita seurakuntien yhteyteen. Suomessa ETRAn paikallisjärjestöt
pyörittävät ruokaloita Oulun ja Kuusamon lisäksi myös Turussa.
Kuusamon adventtikirkon pastori Paavo Hautala
kertoo blogissaan Karpalon perustamisen vaiheista. Idea alkoi kyteä useita
vuosia sitten, vaikka tiloista ja varoista ei ollut tietoakaan. Pesämunan kokoaminen
aloitettiin symbolisesti pullojen keräyskampanjalla, johon energiaa pulppuava Hautala innosti hengenheimolaisiaan ympäri Suomen. Hautalan mukaan projektin
valmisteluun liittyi ihmeellistä Jumalan johdatusta. Kuusamon Adventtikirkon
naapurista vapautui kuin tilauksesta kaunis huoneisto vuonna 2008. ETRAn
paikallisyhdistys lähti pankin pakeille, liitti tilat adventtikirkkoon ja
ryhtyi remontoimaan niitä ravintolaksi. Kristillisen Maranatha-järjestön
rakentajat suorittivat muutostyöt talkootyönä.
Vuoden 2012 viimeisenä päivänä koitti
historiallinen hetki, kun Kasvisravintola Karpalo avasi ovensa juhlallisten avajaisten myötä. Katsotaanpa,
miten asiakkaat ovat Karpaloa kommentoineet reilun puolen vuoden aikana:
”Karpalo on ainoa gourmetravintola
Kuusamossa!”
”Olen jäänyt aivan koukkuun, enkä viitsi enää muualla syödäkään.
Kun syö lounaan Karpalossa, ei tarvitse syödä illalla kotona mitään.”
” Ryhdyin
kasvissyöjäksi Karpalon innoittamana! Karpalon avajaisten jälkeen en ole syönyt
yhtään lihaa.”
"Tämän jälkeen kaikki muu ruoka
onkin sitten roskaa!”
Kuulostaa herkulliselta, eikö? Reseptien suunnittelusta ja
toteutuksesta vastaa Karpalon oma kokki, jonka lahjakkuutta kiitellään vuolaasti. Valmistusaineissa suositaan lähiruokaa ja luomua, mutta ruokalistalla
on myös eksoottisia aineksia kuten seitan. Tarjolla on toisinaan myös
jälkiruokaa.
Oulun Etran tapaan Karpalo on aito vegaaniravintola. Etrasta poiketen Karpalon
ruoka ei ole ravintotiheää, eli se ei ole laskennallisesti täysipainoista.
Kaikesta päätellen maku ja täyttävyys ovat kuitenkin kohdallaan.
Vaikka Karpalosta tulisikin
menestysresepti, varsinainen tarkoitus ei ole bisneksen tekeminen. Lähtökohtana
on halu kannustaa ihmisiä kokonaisvaltaiseen
ravitsemus- ja elämäntapamuutokseen. Karpalo-ravintolan rinnalla pyörii
aktiivisesti terveysprojekti Karpalo, joka järjestää kursseja ja koulutuksia
eri puolella Suomea. Tarjolla on kasvisruokaa, ravintotietoa ja valmennusta pysyvään elämäntaparemonttiin.
Peruskoulutus kestää viisi päivää, jonka jälkeen osallistujat jatkavat
ohjelmaa kotonaan viiden viikon ajan. Ohjelman tarkoituksena on vähentää
osittain elämäntavoista johtuvia riskejä kuten ylipainoa, verenpainetta,
korkeaa kolesterolia ja kohonneita sokeriarvoja. Osallistujia kannustetaan liikkumaan enemmän ja lisäämään kasvisten,
marjojen, hedelmien, pähkinöiden, palkokasvien ja täysjyväviljan syömistä.
Samalla pyritään vähentämään eläinperäistä ja pitkälle käsiteltyä ruokaa. Terveydentilan
muutoksia seurataan muun muassa ottamalla verikokeet ohjelman alussa ja lopussa.
Tietoa kursseista löytyy terveysprojektin nettisivuilta.
Kurssit ovat kuulemma olleet
suosittuja, mutta eivät Karpalon oheishankkeet tähän lopu. Kesäkuussa Karpalon
yhteyteen avattiin kirpputori, josta on tullut suosittu ihmisten
kohtaamispaikka. Kirppis etsii kuulemma vapaaehtoistyöntekijöitä ruokapalkalla.
Terveisiä myös kuusamolaisille
lukijoille! Ja onneksi olkoon Karpalosta – siinä vasta kannustava esimerkki
sitkeydestä ja idearikkaudesta!
http://www.kasvisravintolakarpalo.fi
http://www.terveysprojektikarpalo.fi
http://paavohautala.blogspot.fi
Hei!
VastaaPoistaKorjaisin tähän artikkeliin että kasvisravintola Karpalo on täysin vegaaninen ravintola. Emme käytä olleenkaan ruoan valmistuksessa maitotuotteita tai kananmunaa.
Terveisin Karpalon kokki