perjantai 17. elokuuta 2012

Kukkaketo vatsassa



Minulle uusi oivallus on se, että “olet mitä syöt” tarkoittaakin oikeasti “olet mitä suolistosi bakteerifloora on”. Hankin tietoa netistä ja keskustelemalla. Koska en itse ole mikään asiantuntija, kaiken seuraavaksi luetellun voi mielellään tarkistaa.

Oletko sitä mieltä, että kaikkien kukkien pitää saada kukkia? Meillä on nimittäin aikamoinen kukkaketo vatsassa: puolitoista kiloa bakteerimassaa ja jopa 400 erilaista bakteerilajia. Tämä floora pitää sitten sisällään monenlaisia hyötykasveja, rikkaruohoja ja jopa myrkkykasveja. Se millaiset bakteerit ovat niskan päällä, riippuu siitä, miten niitä ruokimme.

Bakteerien voimasuhteet vaikuttavat hyvinvointiin kaikin tavoin. Eri bakteerit sulattavat eri ruoka-aineita. Niiden määrästä siis riippuu, miten ruoka sulaa, mitkä ravintoaineet imeytyvät ja mitä hyödyllisiä tai haitallisia bakteerien aineenvaihduntatuotteita elimistöömme erittyy. Hyvisbakteerit osaavat pilkkoa haitta-aineita tehokkaasti. Hyvisbakteerit myös tuottavat joitakin vitamiineja ja hivenaineita. Se miksi toiset sairastuvat flunssiin ja toiset eivät, voi hyvinkin riippua suolistobakteereista. 70 % elimistömme immuunipuolustuksesta nimittäin sijaitsee suoliston alueella.

Huono bakteerikanta johtaa jatkuvaan väsymykseen, lihomiseen, infektiokierteeseen, allergioiden kehittymiseen ja monien vakavien sairauksien nopeampaan etenemiseen. Vastaavasti hyvällä bakteerikannalla saa virkeyttä, vastustuskykyä, hoikkuutta ja elinikää. Hyödylliset ravintoaineet imeytyvät paremmin: epäsuotuisa bakteerikanta nimittäin päästää arvokkaat ravinteet holahtamaan lävitseen. Tehokkaamman kasvuston omaava tulee toimeen niukemmalla ruualla, koska suolisto hyödyntää sitä paremmin.

Mutta voiko suoliston bakteerikantaa muuttaa? Itse olen ollut väärän propagandan uhri ja luullut, että suolistofloora säilyy suunnilleen samanlaisena läpi elämän. Maitohappobakteereja mainostettaessakin korostetaan, että tuotteita on nautittava joka päivä, jos haluaa ylläpitää vastustuskykyä. Väärin. Paremman bakteerikannan voi saavuttaa pysyvästi siirtymällä kasvispainotteiseen ja mieluummin vegaaniravintoon. Muutos ei tapahdu hetkessä, vaan on viikkojen ja kuukausien prosessi. Toisaalta suolistoflooran saa romuttumaan jopa päivässä syömällä erityisen paljon sokeria, eläinproteiinia  ja kovaa rasvaa. Mm. nämä faktat pompahtivat vastaan etsiessäni tietoa tätä blogia varten.

Kriittiset lukijat varmasti kaipaavat lähteitä. Yksi nettilähteeni on ravintoterapeutti Paula Heinonen: yle.fi/terveys/aitounelma/suolisto1.html
Heinosen mukaan vastustuskykyisen suoliston rakentamiseen tarvitaan ennen kaikkea tasapainoinen ruokavalio. "Suolistosta pitäisi huolehtia yhtä hyvin kuin hampaista. Terveyttä edistävän bakteerikannan vaaliminen pitäisi jatkua vauvasta vaariin, sillä bakteerikannan merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille on huomattavasti suurempi kuin on osattu kuvitellakaan.”
Heinosen mukaan suomalaiset syövät ylenmäärin eläinkunnan tuotteita, esim. munia, makkaraa, lihaa, kalaa ja maitotuotteita. Jos yli 50 % ruokavaliosta on peräisin eläinkunnasta, suolisto on heikossa jamassa. Heinonen puuttuu myös liha- ja meijeriteollisuuden propagandaan: “Vanha luulo proteiinisuosituksista vallitsee yhä. Aikuisetkaan eivät tarvitse maitoa.” (Kalsiumin saa helposti esim. pähkinöistä, joista se imeytyy jopa paremmin kuin maidosta.)
Lihomisesta vielä. Moni on siinä fatalistisessa luulossa, että lihomistaipumus johtuu geeneistä. Tämä lienee osittain totta, mutta lihomista estää hyvä suoliston bakteerikanta. Tiedetoimittaja Jani Kaaro siteeraa kansainvälistä tutkimusta Hesarin artikkelissa:
“Roskaruoka ei lihota ainoastaan siksi, että siinä on paljon kaloreita. Rasvainen ja sokeripitoinen ruoka muuttaa suolistobakteerien koostumuksen sellaiseksi, että ylipainoa kertyy entistä helpommin.
Aiemmin on havaittu, että ylipainoisten suolistofloora poikkeaa normaalipainoisten floorasta. Lihavien suolistossa on enemmän Firmicutes-ryhmän bakteereja ja vähemmän Bacteroidetes-bakteereja, kun taas normaalipainoisilla voimasuhteet ovat päinvastoin. Kun ylipainoiset alkavat laihtua, Firmicutes-bakteerien määrä alkaa vähetä ja Bacteroidetes-bakteerit alkavat lisääntyä.
Jani Kaaro toteaa, että huonon bakteerikannan omaavien on vaikea laihduttaa. Jos suolisto on täynnä Firmicutes-bakteereita, ne irrottavat kaloreita tehokkaasti myös vähäkalorisesta ruoasta.
Tällainen tietopläjäys tänään! Ensi viikon blogissa paljastan, miten kuukauden melkein-vegaanidieetti on minuun vaikuttanut. Kuulemisiin. Kommentoikaa rohkeasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti