”Tämä on niin pahaa, että tämän täytyy olla terveellistä.”
Kuulostaako tutulta?
Entäs tämä: ”Kerman kera siitä saa kaksin verroin parempaa.
Voilla leivottu. Lihaa säästämättä, laadusta tinkimättä.”
Voiko herkullista ruokaa olla ilman voita, sokeria, suolaa,
juustoa ja kermaa? Tarkoittaako terveellisyys sitä, että ruoasta puuttuu maku? Terveysintoilija
ei saa edes paistaa, saati käristää aineksia, joka lisäisi aromia ruokaan.
Jos ihmisten mielikuva terveellisestä sekaruoasta on mauton,
hajuton ja väritön, niin mietipä mikä imago on kasvisruoalla! Kasvissyöjät ovat
viherpiipertäjiä, hippejä ja posket lommolla kuijottajia. Lihansyöjän mielestä
kasvissyönti merkitsee sitä, että karsii elämästä kaiken kivan. Yhdenkin kasvisaterian
nauttimista vastustetaan ankarasti. Salaattia on sentään opittu sietämään ruoan
lisäkkeenä, mutta makkaransyöjien kouluttaminen siihen on vienyt vuosikymmeniä.
Se että ryhtyisi pupun ruoalle KOKONAAN ei tulisi kuuloonkaan.
Okei, kasvisruoka on vaihtoehto - se Suomessa nykyisin
ymmärretään. Ainakin nuorta väestöä palvelevissa ruokaloissa voi aina tilata
kasvisruoan. Mutta menepä kysymään vegaaniruokaa, niin jo menee sormi suuhun.
Millainen askeetikko tai terveysterroristi voi haluta ruokaa, jossa ei saa edes
olla maitotuotteita? Pitääkö hänelle tarjota lautasellinen keitettyjä
sekavihanneksia?
Keskivertosekasyöjälle vegaaniruoka on asketismin huippu.
Ruokaa, josta on karsittu kaikki maku. Ja vaikka kuinka selittäisi, että
tasapainoisesta vegaaniruoasta saa tarpeeksi proteiinia ja kaikki ravintoaineet
(B12-vitamiinia lukuunottamatta) niin lihansyöjät eivät usko. Elintarviketeollisuuden
propaganda on saanut läpi viestinsä, jonka mukaan kalsium on saatava juuri
maidosta ja proteiini lihasta. Näin luulevat monet lääkäritkin, vaikka näyttöä
vegaanisen ruokavalion terveellisyydestä on vuosikymmenien ajalta.
Hesarin toimittaja Anu Silfverberg on kirjoittanut
vegaaniruoan huonosta markkinoinnista. Hänen mielestään hyvinvoivia ihmisiä ei
kiinnosta vetoaminen terveellisyyteen. Tai jos kiinnostaakin, lopullisen valinnan ratkaisee tunne. Hänen mukaansa ihmiset etsivät ruoasta ennen kaikkea
elämyksiä. Jos mennään ulos syömään, halutaan herkullisen ruoan ohella
viihtyisää ympäristöä ja hyvää palvelua.
Jos ravintola ei pysty tarjoamaan koko elämyspakettia, se ei vedä. Edullinen
hintakaan ei peitä elämyksellisyyden puutetta.
Vegaaniliitto on selvästikin tiedostanut, että pelkkä
terveysvalistus ei uppoa valtavirtaan, eikä myöskään vetoaminen eläinten
oikeuksiin. Ihmisten mielikuviin halutaan nyt vaikuttaa herkkukampanjalla.
Halutaan todistaa, ettei vegaanina tarvitse luopua suklaasta, jäätelöstä eikä rasvaa
tihkuvista leivoksista. Näitä herkkuja maistatetaan ihmisille monenlaisissa
tapahtumissa. Myös Vegaia-lehden sivut pursuavat vegaanisia leivonnaisia ja käristettyjä
makupommeja. Moni yllättyy, että eläinkunnan tuotteet voidaan korvata
kasviperäisillä ja saada silti aikaan makuhermoja hivelevä lopputulos. Eikä
tämä edes rasita kukkaroa. Jos vegaanileivonnaisilla saa suun makeaksi ja
rinnukset rasvaisiksi, ei se taida niin askeettista ollakaan.
Näinkö tässä kävikin, että vegaaniruokaa markkinoidaan
terveyden kustannuksella? Eikö tyhjien kaloreiden karsiminen kiinnostakaan
vegaaneja? Kyllä – vegaaniruokakin voi olla epäterveellistä, jos makua haluaa
nimenomaan sokerista, rasvasta ja paistamisesta. Jotkut vegaanit ovat lihavia.
Toiset hankkivat itselleen puutostauteja syömällä yksipuolisesti. Vegaaniruoka
ei ole automaattisesti terveellistä. Vegaaniruoan markkinoiminen terveellisyydellä
ei siis ole automaattisesti totta.
Miten vegaaniruoalla voitaisiin vedota ihmisten
elämyshakuisuuteen ja samalla pitää terveellisyydestä kiinni? Miten
veganismille saataisiin parempi ja houkuttelevampi imago, josta puuttuisi
saarnaamisen sävy? Tässä vegaaniravintoloilla ja aatteen puolestapuhujilla on
miettimisen paikka.
Ensimmäinen askel on maukas ruoka, joka on myös hyvän
näköistä. Jos ruoka samanlaista arkista riisi-papumössöä, jota kotona laitetaan
kyllästymiseen asti, niin ei siitä enää viitsi maksaa ravintolassa. Rohkea
mausteiden ja tuoreyrttien käyttö tekisi säväyksen, sillä niitä ei raaski
yleensä kotiin ostaa. Ruukullinen korianteria tai salviaa ei varmasti toisi
ruokalaruoalle liikaa hintaa.
Mutta tämäkään ei vielä riitä. Meluisassa ja hallimaisessa
ruokalassa syödään vain käytännön pakosta. Niitä ihmisiä on paljon, jotka
aikataulun salliessa lähtevät työ- tai opiskelupaikalta kotiin syömään, koska
siellä saa olla rauhassa ja hiljaa. Levoton ympäristö voi pilata nautittavankin
aterian.
Kasvisruokala Etran johtoajatuksena on terveellisyys, mutta
elämyspuolessa olisi vielä parantamisen varaa.
Itse tekisin mitä vain, jos saisin jyrisevät pakastimet ruokasalista
pois. Eikö edes äänieristys olisi mahdollinen?!
Ystävät hyvät, olemme kaikki vegaaniruoan puolella, ja
toivomme Etran toiminnalle kasvua ja menestystä. Kävisitkö Sinä Etralla
useammin syömässä, jos saisit terveellisyyden ohella jotakin muuta samaan
elämyspakettiin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti